Nasi Najlepsi!

wtorek, 18.06.2019

„Rzemiosło – nasza przyszłość” to temat tegorocznego XXIV Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. W województwie śląskim eliminacje tego turnieju odbyły się w Lublińcu. Organizatorami turnieju był Zespół Szkół Zawodowych w Lublińcu oraz zakłady, w których odbywały się części praktyczne. O miejscu na podium decydowała suma punktów uzyskanych z części praktycznej i teoretycznej.

Po raz kolejny uczestników ugościli w cukierni Hildegarda i Jan Kampa gdzie konkurowało 7 uczestników z 5 śląskich szkół, w tym nasza uczennica Paulina Rogozińska, która pokonała swoich rywali i będzie miała szansę na konkurowanie w kwietniu z uczniami z całej Polski. Paulina swoje szlify praktyczne szkoli w zakładzie Czesława Kierata w firmie „Roker”, natomiast teoretycznie do konkursu przygotowywała ją Lucyna Kubicka – nauczyciel ZSS.

Zadaniem cukierników było złożenie tortu oraz jego udekorowanie, przygotowanie dwóch rodzajów ciastek bankietowych oraz uformowanie 3 figurek z masy cukrowej. Ocenie podlegała oczywiście organizacja pracy i ekspozycja wyrobów.

Część praktyczna dla piekarzy odbyła się w Piekarni Bernadety Brzeziny – Mońki w Lublińcu. Rywalizowało 6 piekarzy z 4 szkół, których zadaniem było wykonanie chleba ozdobnego, 6 sztuk bułek słodkich, i bułek o wadze 100 g oraz 3 rogali, 2 chałek z 6 splotów i 2 batonów wrocławskich. Podobnie jak u cukierników jury oceniało organizację pracy oraz ekspozycję wykonanych wyrobów. W tej rywalizacji również najlepszy okazał się Patryk Mryka, który szkoli się w rodzinnej piekarni Łucjana Mryki w Paniówkach, zaś z teorii przygotowywała go Ewa Walczysko – nauczyciel ZSS.


ZOBACZ WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

WOLNA, NIEPODLEGŁA …

17.11.2022

Oficjalne obchody Narodowego Święta Niepodległości w Zabrzu rozpoczęły się tradycyjnie na placu Warszawskim. Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w przemarszu oraz mszy świętej w kościele pw. św. Anny w intencji Ojczyzny.

Czytaj więcej

BIAŁO-CZERWONO :)

17.11.2022

W ramach obchodów Święta Niepodległości odbył się w naszej szkole konkurs kulinarny pt. „Potrawy w barwach narodowych”. Wzięło w nim udział dziewięć dwuosobowych zespołów. Jury konkursu oceniało potrawy w kategoriach: – zupy i przystawki – dania zasadnicze – desery I miejsce w kategorii zupy i przystawki zajęły uczennice kl. 2 KZ: Dominika Drochlińska i Wiktoria […]

Czytaj więcej

TECHNIK KONTROLI JAKOŚCI cz. I

17.11.2022

Zajęciach z „Przygotowanie do wytwarzania wyrobów spożywczych„. 09 listopada uczniowie klasy 1 T z grupy Technik Kontroli Jakości i Bezpieczeństwa Żywności przeprowadzali ocenę konsumencką wybranych batonów zbożowo-owocowych.  

Czytaj więcej
Skip to content