Nasi Najlepsi!

wtorek, 18.06.2019

„Rzemiosło – nasza przyszłość” to temat tegorocznego XXIV Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. W województwie śląskim eliminacje tego turnieju odbyły się w Lublińcu. Organizatorami turnieju był Zespół Szkół Zawodowych w Lublińcu oraz zakłady, w których odbywały się części praktyczne. O miejscu na podium decydowała suma punktów uzyskanych z części praktycznej i teoretycznej.

Po raz kolejny uczestników ugościli w cukierni Hildegarda i Jan Kampa gdzie konkurowało 7 uczestników z 5 śląskich szkół, w tym nasza uczennica Paulina Rogozińska, która pokonała swoich rywali i będzie miała szansę na konkurowanie w kwietniu z uczniami z całej Polski. Paulina swoje szlify praktyczne szkoli w zakładzie Czesława Kierata w firmie „Roker”, natomiast teoretycznie do konkursu przygotowywała ją Lucyna Kubicka – nauczyciel ZSS.

Zadaniem cukierników było złożenie tortu oraz jego udekorowanie, przygotowanie dwóch rodzajów ciastek bankietowych oraz uformowanie 3 figurek z masy cukrowej. Ocenie podlegała oczywiście organizacja pracy i ekspozycja wyrobów.

Część praktyczna dla piekarzy odbyła się w Piekarni Bernadety Brzeziny – Mońki w Lublińcu. Rywalizowało 6 piekarzy z 4 szkół, których zadaniem było wykonanie chleba ozdobnego, 6 sztuk bułek słodkich, i bułek o wadze 100 g oraz 3 rogali, 2 chałek z 6 splotów i 2 batonów wrocławskich. Podobnie jak u cukierników jury oceniało organizację pracy oraz ekspozycję wykonanych wyrobów. W tej rywalizacji również najlepszy okazał się Patryk Mryka, który szkoli się w rodzinnej piekarni Łucjana Mryki w Paniówkach, zaś z teorii przygotowywała go Ewa Walczysko – nauczyciel ZSS.


ZOBACZ WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

1.374,84

01.11.2023

1.374,84 zł Taką kwotę odpisali sympatycy „spożywczaka” w 2022 roku w ramach akcji „1,5% podatku dla…”. W naszej szkole bardzo dobrze widać dodatkowe pieniądze! Dodatkowe pieniądze = nowe szafki dla naszych uczniów i nie tylko … 🙂 Dołącz do sympatyków naszej szkoły i w Nowym Roku odpisz się dla „spożywczaka” !!! Dziękujemy …

Czytaj więcej

A to ciekawe ?!

01.11.2023

Dnia 12 października odbyła się wycieczka dydaktyczna do Zakładu Przetwórstwa Owocowo – Warzywnego „Rolnik” w Mikołowie. Uczestniczyli w niej uczniowie kl. 2T kształcący się w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności. W trakcie wycieczki uczniowie zapoznali się z: -układem funkcjonalnym pomieszczeń w zakładzie, -zakresem oraz organizacją produkcji, -wyposażeniem technicznym zakładu, -organizacją działu kontroli jakości, […]

Czytaj więcej

!!! 3. MIEJSCE :)

01.11.2023

„BEZPIECZNIE OD STARTU” to konkurs wiedzy z dziedziny BHP dla uczniów szkół branżowych. Dzisiaj miał miejsce kolejny już etap tego konkursu (przypominamy, że w etapie w Zabrzu, 4 nasze koleżanki zdobyły wysokie miejsca, a trzy awansowały do etapu regionalnego w Katowicach). Dziewczyny super zaprezentowały się, Julii i Nikoli (klasa 3Z) zabrakło niewiele do awansu do […]

Czytaj więcej
Skip to content