„Rzemiosło – nasza przyszłość” to temat tegorocznego XXIV Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. W województwie śląskim eliminacje tego turnieju odbyły się w Lublińcu. Organizatorami turnieju był Zespół Szkół Zawodowych w Lublińcu oraz zakłady, w których odbywały się części praktyczne. O miejscu na podium decydowała suma punktów uzyskanych z części praktycznej i teoretycznej.
Po raz kolejny uczestników ugościli w cukierni Hildegarda i Jan Kampa gdzie konkurowało 7 uczestników z 5 śląskich szkół, w tym nasza uczennica Paulina Rogozińska, która pokonała swoich rywali i będzie miała szansę na konkurowanie w kwietniu z uczniami z całej Polski. Paulina swoje szlify praktyczne szkoli w zakładzie Czesława Kierata w firmie „Roker”, natomiast teoretycznie do konkursu przygotowywała ją Lucyna Kubicka – nauczyciel ZSS.
Zadaniem cukierników było złożenie tortu oraz jego udekorowanie, przygotowanie dwóch rodzajów ciastek bankietowych oraz uformowanie 3 figurek z masy cukrowej. Ocenie podlegała oczywiście organizacja pracy i ekspozycja wyrobów.
Część praktyczna dla piekarzy odbyła się w Piekarni Bernadety Brzeziny – Mońki w Lublińcu. Rywalizowało 6 piekarzy z 4 szkół, których zadaniem było wykonanie chleba ozdobnego, 6 sztuk bułek słodkich, i bułek o wadze 100 g oraz 3 rogali, 2 chałek z 6 splotów i 2 batonów wrocławskich. Podobnie jak u cukierników jury oceniało organizację pracy oraz ekspozycję wykonanych wyrobów. W tej rywalizacji również najlepszy okazał się Patryk Mryka, który szkoli się w rodzinnej piekarni Łucjana Mryki w Paniówkach, zaś z teorii przygotowywała go Ewa Walczysko – nauczyciel ZSS.