Praktyczna nauka zawodu odbywa się w kilkudziesięciu placówkach branży spożywczej i gastronomicznej na terenie całego Śląska. W zależności od zdobywanego zawodu uczniowie przechodzą odpowiedni cykl szkolenia , podczas którego zdobywają niezbędne umiejętności zawodowe. Zakłady pracy, z którymi współpracuje szkoła są wyposażone w nowoczesny sprzęt i posiadają wykwalifikowaną kadrę pracowników. Ponadto uczniowie mogą uczestniczyć w wielu innych formach doskonalenia zawodowego organizowanych przez nauczycieli przedmiotów zawodowych np. w szkoleniach w wyspecjalizowanych ośrodkach, pokazach firm oraz wy jazdach na targi branżowe.
Zakłady pracy w których odbywają się zajęcia praktyczne młodocianych pracowników w ramach Branżowej Szkoły I Stopnia nr 5
Zawód : KUCHARZ
F.H.U. „Cooltura Bistro”- ul. J. Kowalczyka 20/4 41-800 Zabrze
Restauracja Vabank ul.Wolności 448, 41-806 Zabrze
Hotel Alpex i Restauracja Franciszkańska 8 41-819 Zabrze
Rezydencja Zielony Ogród ul. Roberta Miki 3 Zabrze
Restauracja Beskid ul. Bytomska 44, 41-803
Zawód : CUKIERNIK
Firma „Roker” Czesław Kierat 41-807 Zabrze, ul. Nowodworska 3
Skrzetuska-Osiadacz T. Piekarnictwo i cukiernictwo 41-800 Zabrze; gen. De Gaulle’a 82
Cukiernia Wiedeńska, Zygmunta Krasińskiego 5, 41-800 Zabrze
U Margoty” Margota Myśliwiec Ul. Badestinusa 19 41-814 Zabrze – Grzybowice
Kłos 41-808 Zabrze ul. Piekarnicza 5
Cukiernia Magda Generała Władysława Sikorskiego 100, 44-103 Gliwice
Piekarnia-Cukiernia Saba Jana Śliwki 33, 44-109 Gliwice
Zawód: PIEKARZ
Firma „Roker” Czesław Kierat 41-807 Zabrze, ul. Nowodworska 3
Piekarnia B M Kleszczyńscy 41-800 Zabrze, Konstantego Damrota 48
U Margoty” Margota Myśliwiec Ul. Badestinusa 19 41-814 Zabrze – Grzybowice
Piekarnia-Cukiernia Józef Kassner Wolności 144, 41-800 Zabrze
P.P.H. Oskar Jacek Oczkowicz ul. Jana Kasprowicza 1 44-103 Gliwice
Piekarnia Gerlach ul. 1 Maja 153 41-710 Ruda Śląska
Jakubiec Sp. Z o. o. ul. Piastowska 6, 41-700 Ruda Śląska
Kłos 41-808 Zabrze ul. Piekarnicza 5