Zadanie do wykonania na turniej w zawodzie kucharz

II Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

Zabrze 10 -12 kwietnia 2019 r.

Temat przewodni turnieju – „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”

Zadanie praktyczne uczestników:

Sporządź zakąskę wielkanocną oraz danie zasadnicze z mięsem wieprzowym w roli głównej w dwóch powtórzeniach według receptury przedstawionej komisji podczas turnieju (wydruk w 3 egzemplarzach).

Ocenie podlegać będzie:

– przygotowanie zakąski (pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem),

– przygotowanie potrawy zasadniczej (pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność

z tematem),

– wykonanie dodatków skrobiowych i witaminowych,

– serwowanie potraw według inwencji twórczej uczestnika,

– higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadania.

Czas na wykonanie zadania wynosi 150 minut + 15 minut na przygotowanie stanowiska.

Do dyspozycji uczestnika będą surowce według zamówienia (tabela poniżej). Zamówione surowce muszą zostać zużyte przez uczestnika. Pozostałe surowce niezbędne do wykonania potraw uczestnik zapewnia sobie sam. Uczestnik może przywieźć surowe mięso zapeklowane (warunek – ująć w recepturze skład mieszanki).

Tabelę zapotrzebowania należy odesłać do 20 marca 2019 r.

Do dyspozycji uczniów będą stanowiska w pracowni gastronomicznej wyposażonej w:

– kuchenkę elektryczną z czterema płytami grzewczymi oraz piekarnik elektryczny,

– 1 piec konwekcyjny dla wszystkich uczestników ( dla grupy – 7 osób),

– blendery, miksery, roboty kuchenne, sous vide, mikrofalówka, drobny sprzęt kucharski.

Do serwowania potraw uczeń będzie miał zapewnione talerze białe do dania zasadniczego oraz na zakąski (okrągłe białe o średnicy 27 cm, 19 cm lub kwadratowe o wymiarze 27 x 27 cm, 20×20 cm). Dopuszcza się zastosowanie własnych talerzy i .

W razie pytań o sprzęt proszę dzwonić do mgr inż. Ilony Janas – Mróz tel. 505 833 063

Imię i nazwisko ucznia …………………………………….

Telefon do kontaktu służbowego ……………………….

 

Surowiec

Masa [g]

Ilość [sztuki]

Element kulinarny z mięsa wieprzowego (podać nazwę)

 

 

Kasza gryczana

 

 

Kasza jęczmienna

 

 

Kasza kuskus

 

 

Kasza jaglana

 

 

Ziemniaki

 

 

Bataty

 

 

Mąka pszenna

 

 

Bułka tarta

 

 

Skrobia ziemniaczana

 

 

Jaja

 

 

Olej

 

 

Oliwa

 

 

Cebula

 

 

Czosnek

 

 

Warzywa (proszę podać nazwę)

 

 

 

Owoce (proszę podać nazwę)

 

 

 

Makaron (proszę podać nazwę)

 

 

 

Przyprawy – podstawowe zapewnia organizator

X

X